Laitamme yhä enemmän henkilökohtaisesta informaatiostamme verkossa olevien sivustojen ja puhelimen sovellusten käsiin.Ainoa asia, joka on henkilökohtaisten tietojesi ja informaatiovarkaiden välissä on, juuri niin – salasanasi.Haluamme tässä havainnollistaa salasanasi vastuullisen ja turvallisen käsittelyn tärkeyttä.Salasanasi voidaan rinnastaa pankkiautomaattikorttisi pin-koodiin.Ja kuitenkin olemme huolimattomia!
Muistatko Heartbleedin? ”Internetin suurin turvallisuusuhka – koskaan”, sanoivat asiantuntijat kun asia havaittiin. Tämän avulla hakkerit pystyivät sieppaamaan sisäänkirjautumistietoja ja salasanoja, ja useat suuret sivustot joutuivat hyökkäyksen kohteeksi. Mutta tämä on vain yksi ääriesimerkki siitä, että on ensiarvoisen tärkeää vaihtaa salasana usein. Sivustoja hakkeroidaan miltei päivittäin ja salasanoja leviää eri foorumeissa verkossa.
PC för Alla -lehti tilasi tutkimuksen, johon osallistui 5 000 henkilöä, ja joka osoitti, että valitettavasti turvallisuusajattelu salasanojen kohdalla ei ole samalla tasolla todellisen uhkakuvan kanssa. Kuusi kymmenestä sanoo vaihtavansa salasanansa harvemmin kuin kerran vuodessa, vaikka jopa seitsemän kymmenestä ilmoittaa käyttävänsä samaa salasanaa eri sivustoille ja palveluihin.
Kodin langattoman yhteyden suojaaminen salasanalla ja salauksella on yhä tärkeämpää ottaen huomioon kaikki laitteet, joita hankimme ja joilla liikumme verkossa. Seitsemän kymmenestä tekee sen, mutta kolme kymmenestä ei, tai he eivät ainakaan tiedä tehneensä sitä.
Tässä vastauksia muutamaan tutkimuksen kysymykseen.
Kuinka usein vaihdat salasanaa?
Jos kuulut siihen 60 prosenttiin, joka vaihtaa salasanaa harvemmin kuin kerran vuodessa, on nyt aika muuttaa tapojasi. Salasanoja suositellaan vaihdettavaksi vähintään kerran vuodessa, mutta useamminkaan vaihtaminen ei ole haitaksi.
Käytätkö samaa salasanaa useampaan kuin yhteen palveluun/sisäänkirjautumiseen?
Sillä ei ole mitään merkitystä kuinka turvallinen salasana sinulla on, jos käytät samaa joka paikassa. Jos sinulla esimerkiksi on sama salasana Gmailissa kuin jollakin salaamattomalla epäilyttävällä palstalla, on palsta vaaravyöhykkeellä vaikka Gmail ei ole. Mutta jos joku keskustelupalstalla sieppaa salasanasi, pääsee tämä henkilö sähköpostiisi. Nyrkkisääntö:Eri salasanat kaikkiin tärkeisiin palveluihin.
Oletko koskaan saanut käsiisi jonkun toisen henkilön salasanan (ilman että henkilö tietää asiasta) ja käyttänyt salasanaa kirjautuaksesi sisään henkilön sähköpostiin/palveluun/muuhun?
Vajaa kymmenen prosenttia ovat niin vilpillisiä, että he kirjautuvat sisään jonkun toisen tilille, jos saavat salasanan. Joten:Pidä salasanasi itselläsi!
Oletko ottanut käyttöösi kotisi langattoman verkon salauksen?
Reitittimen suojaaminen salasanalla on ensimmäinen asia mitä sinun tulee tehdä kytkettyäsi sen. Jos et tee sitä, riskeeraat vähintään sen, että naapurisi surffaa verkossasi, ja pahimmillaan, että joku ulkopuolinen käyttää verkkoyhteyttäsi ja saa aikaan suurta vahinkoa. Jos haluat lisäturvaa tulee sinun myös piilottaa reitittimesi nimen.