Nina Riska, chef för konsument- och husbolagstjänster på JNT (till vänster), och Mattias Thors, chef för tekniska tjänster på Larsmo kommun (till högser), är nöjda med samarbetet kring fiberprojektet i Larsmo. Från och med årsskiftet ska alla gamla kopparkablar i kommunen vara utbytta.
Snabbare, smidigare och säkrare uppkoppling. Vid årsskiftet blir Larsmo den första kommunen på JNT:s verksamhetsområde med ett heltäckande fibernät. Just nu byts de sista kopparkablarna ut i området kring Holm.
Mattias Thors tar fram sin dator och kollar uppkopplingen i kommungården. Mätaren visar att hastigheten ligger nästintill på topp. Både han och Nina Riska är nöjda – ett snabbt, smidigt och driftsäkert fibernät har nämligen många fördelar.
Mattias Thors testar uppkopplingen, och både han och Nina Riska är nöjda med resultatet.
– Vi har nyligen installerat kameraövervakning i många av våra kommunala fastigheter, och här är det avgörande att ha en uppkoppling som klarar stora mängder data och har stor lagringskapacitet, säger Mattias Thors som är chef för tekniska tjänster på Larsmo kommun.
Tekniken i kommunens nybyggda fullmäktigesal är ett annat exempel. All teknik i rummet är uppkopplad till nätet via fiber och för att starta en stream till Youtube behövs bara ett enkelt knapptryck.
– En bra anslutning är avgörande i vår egen verksamhet, men det är också en stor fördel när vi marknadsför kommunen till potentiella inflyttare och företagare som funderar på nyetableringar. Nu kan vi säga att det finns fiber tillgängligt i hela kommunen.
Kopparn ska bort
Arbetet med fibernätet i Larsmo är en del av ett större projekt för att ersätta gamla kopparkablar med fiber och därmed kunna erbjuda kunderna säkra anslutningar och snabba hastigheter. Nina Riska, chef för konsument- och husbolagstjänster på JNT, förklarar:
– Kopparnätet ska avvecklas på hela vårt område. Kapaciteten i de gamla kopparkablarna räcker helt enkelt inte till för dagens behov. Dessutom blir det allt svårare att få tag på reservdelar och det finns inte heller många montörer kvar som behärskar den gamla tekniken.
För att kunna byta ut så mycket koppar som möjligt har JNT det här året kört en fiberkampanj med rejäla rabatter för den som vill ha en ny anslutning. Och kampanjen gav resultat – under 2024 har över 200 nya hushåll i Larsmo anslutit sig till fibernätet. Just nu ersätts de sista kopparkablarna i området kring Holm och vid årsskiftet blir Larsmo den första kommunen på JNT:s verksamhetsområde med ett heltäckande fibernät. Nätet är dessutom den nyaste tekniken som i framtiden ska klara upp till tio gigabyte.
– Arbetet med att byta ut koppar mot fiber pågår även i andra kommuner och målsättningen är att all koppar på vårt område ska vara utbytt senast år 2028, säger Nina Riska.
Installationsarbetet i Holm har koordinerats med det lokala energibolaget Herrfors, som passar på att samtidigt gräva ner elkablar.
– I mån av möjlighet är kommunen också med i projekten, till exempel grundförbättringar av vägar kan med fördel göras samtidigt som andra grävarbeten, säger Mattias Thors.
Larsmo blir den första kommunen på JNT:s verksamhetsområde med ett heltäckande fibernät. Nina Riska och Mattias Thors är nöjda med projektet. Fibernätet täcker i dag i princip hela Larsmo, även många sommarstugeområden. På andra områden har JNT till och med dragit fiber via sjökabel ut till holmar, så alla möjligheter finns.
Pålitlig teknik
Fiber är ingen ny teknik, men en innovation som visat sig ha stora fördelar jämfört med de gamla kopparkablarna. JNT grävde ner sin första fiberkabel redan 1986, från Alholmsgatan ut mot Hult.
– Den kabeln är fortfarande i bruk, vilket visar hur hållbart material fibern är, säger Nina Riska.
Och förutom att den är fysiskt långlivad är fiberkabeln också miljömässigt mer hållbar än sin föregångare eftersom den är mer energieffektiv. Nina Riska förklarar att ett område med fiber till exempel behöver betydligt färre förstärkare för kabel-tv. Hastigheten är heller inga problem – JNT kan vid behov leverera hastigheter på upp till en gigabyte.
– För oss som skärgårdskommun är det här extra viktigt. I takt med att distansarbete blir allt mer vanligt och företag kräver allt större kapacitet känns det bra att kunna erbjuda modern infrastruktur, säger Mattias Thors.
Och han vet själv hur avgörande det är med säkra anslutningar som tryggar snabba hastigheter:
– Det mesta av arbetet går i dag via nätet. Många av våra servrar är till exempel molnbaserade, vilket betyder att du är beroende av uppkoppling för att komma åt data. Utan en bra anslutning fungerar det helt enkelt inte. Det räcker med ett kort avbrott för att det ska bli kaos i korridorerna, säger Mattias Thors.
– Exakt så är det, vi ser dagligen att snabba, stabila och säkra uppkopplingar är viktiga för både konsumenter och företag, avslutar Nina Riska.
Text: Sonja Finnholm/Alfred Media.